Depression: sjukdom eller symptom?


Depression: sjukdom eller symptom?

Av Lars Hornborg

ATT VARA DEPRIMERAD behöver inte innebära att du är sjuk. Tvärtom finns det goda grunder i modern forskning* för att snarare betrakta depressionen som ett livsläge, ett symptom på att något i ditt liv är fel - något som du själv kan påverka, istället för att kämpa för att bota en sjukdom som inte finns.

Enligt 1177.se är vanliga symptom på depression att du är nedstämd, trött, känner ingen glädje eller lust - inte ens till sådant du tidigare har gillat, har ingen ork eller lust att ta itu med saker, vardagen känns jobbig och meningslös.

Typiska känslo- eller livslägen innefattar låg självkänsla, hopplöshet, koncentrationssvårigheter, ångest, stor oro, irritation eller ilska, självmordstankar, och även kroppsliga besvär.

Skulle du kalla detta för sjukdom?

TÄNK OM det du upplever inte är en sjukdom? Tänk om det handlar om symptom på något underliggande som du behöver ta itu med? Som vi berättat om i bland annat artikeln Detta händer i kroppen när vi utsätts för trauma påverkas både kropp och psyke negativt av dels traumatiska händelser, dels - och inte minst - vad vi gör med dessa minnen i efterhand.

Vad du kan göra för att hjälpa dig själv

För dig som behöver hjälp med att hitta framåt ur förlamningen, våndan, avstängdheten, det grå mörkret, finns helgen Ut ur mörkret - ökad livsglädje - en helgworkshop som lotsar dig hela vägen från att sitta fast i avstängdheten till att få kontakt med känslorna och släppa det som håller dig nere – att få syn på vad som händer inuti oss, kunna frigöra sig från det, få kontakt med känslorna och att leva ”på riktigt” igen. Ut ur mörkret – ökad livsglädje!

Du hittar kalendern här.

*) Bl a Internpersonell neurobiologi



.