Ut ur mörkret online - vi är lite överväldigade över att det kunde bli riktigt så bra!


Ut ur mörkret online - vi är lite överväldigade över att det kunde bli riktigt så bra!

Av Lars Hornborg

I helgen som gick var det världspremiär för Ut ur mörkret - Out of the Blue. Hela helgseminariet genomfördes online under ledning av Lars Hornborg och teamet Britt-Marie Jemth, Eva Okeijn och Ann Carlberg. Att det skulle bli riktigt så lyckat var mer än vi vågat planera för.

För någon månad sedan väcktes frågan för första gången om det inte var dags att ta Ut ur mörkret-seminariet till nätet - att erbjuda helgen online när Corona-läget hindrar människor från att resa och att samlas.

Initialt var jag tveksam. Värdet av att samlas i seminarierummet, bygga upp förtroendet och gemenskapen, kunna öppna sinnena och känna in varje deltagares läge och behov har alltid varit viktiga inslag i varför jag vill engagera mig i att leda dessa seminarier.

Men till sist var det något som triggade mig och tillsammans med kollegorna i teamet började vi testa hur det skulle kunna fungera, vilka moment vi skulle behöva ta bort eller ändra på, vad vi skulle tvingas ge avkall på. Och efter ett antal tester kom vi fram till att ingenting behövde förändras - utom massagetåget :)

Sagt och gjort - helgen i Stockholm i maj flyttade till nätet. 10 deltagare, 4 i teamet. Några deltagare hade aldrig varit i närheten av denna typ av emotionellt utforskande och städande, andra var gamla rävar. Ingen hade varit med på detta sätt förut. Och återkopplingen var underbar läsning.

En deltagare skrev till exempel:

"För egen del så kunde jag få klarhet i vissa frågor som jag hade. Jag gavs möjlighet att vara i min känsla, mindre distraherande då det var online. Inga resor, hotell, incheckningar och så vidare. Mycket smidigt."

Sammantaget är vi inspirerade och planerar för att online-seminarierna blir återkommande inslag i vårt kalendarium.

Läs mer om Ut ur mörkret-seminariet genom att klicka här.

.