Förväntningen att vi ska vara positiva, tänka positivt, känna positivt - inte också, utan hela tiden - skapar i själva verket dubbel smärta hos den som inte mår bra.
Psykologen Alexis Conason beskriver i en artikel i Psychology Today det hon kallar för "The Tyranny of the Positive Attitude" (den positiva attitydens tyranni).
Bara goda vibbar! Välj glädje! Hitta regnbågen i regnet!
Alla dessa glättiga peppande formuleringar kan till slut få oss att tro att det är så det ska vara - att det är något som är fel de dagar eller ögonblick när livet känns helt annorlunda. Att det handlar om våra egna attityder. Att vi inte anstränger oss tillräckligt.
Att du måste ändra ditt mindset!
Men livet är inte bara rosenskimrande. Det går inte att bara uppleva de goda ögonblicken utan att också tillåta oss att uppleva de ögonblick som gör ont. Eller som Jon Kabat Zinn (upphovsman till det som i västerländskt vardagsspråk kallas för Mindfulness) uttrycker det:
Living the full catastrophe of life
När vi tillåter livet att vara som det faktiskt är istället för att försöka betvinga det, då - och först då - får vi tillgång till att uppleva livets hela rikedom av känslor, även när de inte är särskilt sköna. Först då får tillgång till både himlastormande glädje och djupaste sorg.
Alternativet? Avstängdhet. Som att livet pågår där ute någonstans, och att jag inte riktigt är en del av det. Känns det igen?
Conason berättar i sin artikel om en studie från 2016 som konstaterar att den som slutar censurera sin känslor och istället låter sig både känna och uttrycka hur det känns kommer att förbättra sin egen psykiska hälsa!
Som terapeut möter jag ofta människor som lägger massor med energi på att tänka positivt. De har lärt sig att det är så man ska vara - och i många fall att känslor oavsett valör är jobbiga och ska undvikas till varje pris. Behärskad är nyckelordet för en vuxen svensk, eller hur?
Hjärnan jobbar på högvarv och varje gång något mörkt eller ledsamt dyker upp i sinnet blir ett misslyckande som måste bekämpas. Inte helt sällan ber klienten till och med om ursäkt när tårar, vrede eller andra känslor visar sig.
Ok, nog tjatat. Jag tror att du förstår vad jag menar. Forskningen talar sitt tydliga språk. Sluta väja för dina egna negativa känslor. Du skadar dig själv så länge du fortsätter!
För dig som behöver hjälp med att hitta framåt ur förlamningen, våndan, avstängdheten, det grå mörkret, finns helgen Ut ur mörkret - ökad livsglädje - en helgworkshop som lotsar dig hela vägen från att sitta fast i avstängdheten till att få kontakt med känslorna och släppa det som håller dig nere – att få syn på vad som händer inuti oss, kunna frigöra sig från det, få kontakt med känslorna och att leva ”på riktigt” igen. Ut ur mörkret – ökad livsglädje!
Jag heter Lars Hornborg, samtalsterapeut och coach som också leder workshophelgen
Ut ur mörkret - ökad livsglädje. Du når mig på lars@hornborg.se eller 070-5857046.